Selasa, 31 Mei 2011

my life as apprentice chef part 5

ASSALAMUALAIKUM WBT...

sebulan kami menunggu jawapan dari mtssr, pada bulan jun 2009 aku menerima panggilan dari jabatan pendidikan teknik..hari atulah hari yg paling gembira bagiku dan org pertama ku bagitau ialah babu dan bapaku.

aku dipanggil ke jabatan pendidikan teknik dan aku betambah happy lagi bila rakan sepejuangan ku haziq juga terpilih,pada hari itu juga kami disuruh membuat undian utk tempat latihan perintis kami...awal-awal aku kan memilih rbc untuk tmpat trainingku..tetapi ramai yg memilih kesana, mau nda mau  aku tpksa memilih sheraton( now known as radisson) disebabkan waktu atu sheraton merupakan international hotel and chefnya melatih bagus and service staff pun not bad jualah..elaun pun kuar ontime ehhehehehe..

12 july 2006 merupakan hari pertama aku melapor diri ke sheraton ,dan pada hari pertama atu tah hidung ku berdarah disebabkan keadaan kitchen yg panas dan blood pressure ku naik disebabkan gemuruh..hehhehehe budak baru belajar dtg.

Ahad, 20 Mac 2011

lagenda budak panda part 4...

setelah seminggu di rbc menimba ilmu..kmi dhantar lagi utuk sesi penapisan ke hotel dan country club yg lain seperti orkhid garden hotel, Royal Brunei polo club,sheraton utama brunei(radisson hotel),Empire hotel n country club dan Rizqun international hotel.

Bermacam -macam halangan kmi lalui seperti dimarahi di hadapan kitchen sewaktu di rizqun, tangan hangus pasal terpigang tray panas, dibuli oleh staff lama dan staff baru, kn hampir bekelahi n betumbuk pun ada, kana urat ulih guest time training service pun ada dan mcm2 hal lah. minggu terakhir kmi  di Rizqun dmana smua yg conquer dsna urg malaysia dan punya lah buring sal semua dsana sendirian berhad, uniform kmi nada, apron kmi nada, topi g topi tinggi.chefnya g ada yg gaya sha lebih. ops sorry terlebih sudah..anyway hari kami diakhir dgn upacara mengupas seguni bwg besar n mengunting seguni lada karing...padih tangan ku yaw..dan hari atu hari terakhir aku sma si haziq berjumpa dan kami berharap kami berdua akan terpilih. aku maseh ingat pesan ku arh si haziq" yaw lau ko dapat yaw gtau ku ah tapi lau ko nda dapat gtau ku jua" bersambung....

Isnin, 17 Januari 2011

my life as apprentice chef to panda chef part 3

on that day aku di tempatkan dipastry,dsana aku berkenalan dgn si ard pastry chef, matin cdp, c awg and c ahmad. durg ani cool and byk mbgi aku knowledge pada hari pertama ku dflight kitchen. dari sini aku minat utk belajar bidang pembikinan cake. haziq ditempat kan di cold kitchen dmana dia belajar membuat segala salad dan dressing..dsana haziq belajar asas memotong buah dan sayur...seperti mana2 budak yg baru terpotong jari sendiri adalah menjadi kebiasaan dlm dunia kulinari.."fingers are made to be cut and burn(marco piere white hells kitchen)" bebalik semula arh cerita ku tadi tyme first day atu aku kena buli brabis ekekkeekekke biasalah kan budak baru belajar. yg paling best skali time arh pastry ani dpt mkn cake FREE segala brazo de mercedes, brownies, opera cake, choc moist cake smua dpt drasa! apalagi lau pastry n danishnya fuhh sehingga menjilaat jari kaki..ekekkekeke ia punya croisant, chicken pie and cinnamon rolls  best! macambaru lahir bh diri dsana dan fikiran time atu dgn adanya basic f&n mungkin membulih kan aku belajar lebih cepat. aku rasa ani lah pilihan hidupku menjadi TUKANG MASAK!(bersambung)

Rabu, 12 Januari 2011

my life as apprentice chef to the panda chef..part two

FLIGHT KITCHEN

setelah sampai di flight kitchen kami pun diberikan pass masuk yg terpaksa diambil di pondok polis berdekatan tempat letak kereta kawasan airport, fuhhh nasib baik jua time atu bekerita udah mun nda jln kaki ih turun naik bukit.sudah atu kami pun memasuki kawasan flight kitchen..kami di periksa ulih sikuritinya dsana takut ada membawa brg yg ditegah. kami deberikan taklimat mengenai keselamatan,waktu bekerja,kebersihan lah yg penting..biasa budak baru belajar ekekekke.setelah diberikan taklimat kami deberikan jaket yg nipis nda tau lah dari apa meterialnya p cpat kuyak lah sal ia jenis pkai buang dan kmi juga diberikan hairnet utk mengelakkan rambut jatuh kemakanan..kami maseh ingat lagi hari pertama kmi memasuki ruang kitchen kmi kana tantang mcm   sumber makanan bh kami ah..ekekkeke perasaan takut, gementar, kan balik, nalih semua ada time atu..urg dikitchen g teriak2 dan waktu atu tah jua kmi berkenalan dgn exec sous chefnya DK MAHANI.....JENG JENG JENG......*bersambung*

Ahad, 9 Januari 2011

my life as apprentice chef to the panda chef..part one

ASSLAMUALAIKUM WBT

hari ani aku share sma kamu antara kenanganku bekaja dihotel dari sheraton ke rizqun then polo and lastly THE EMPIRE HOTEL AND COUNTRY CLUB. 1 may 2006 merupakan hari pertama aku memulakan sesesi pemilihan utk memasuki programe latihan perintis. pada hari pertama aku menuju ke head quarters rbc utk melapor...disitulah aku berjumpa dgn fatihah dan sahabat baikku haziq. setelah berkenalan dan melapor diri..kami dihantar ke flight kitchen berhampiran dengan terunjing disitulah ujian kmi bermula..*.bersambung*

Sabtu, 8 Januari 2011

anggak bulih membarikaya?

asslamualaikum wbt..

ok arini aku kan becerita pasal anggak atau nya urg putih gecko luruskah tu? ekekekke apa-apa pun banar kah ia bulih merawat aids? aku ani jgn kan memigang meliat pun udah ku bekirik...tapi sejauh mana kebenaran haiwan yg dberi nama anggak ani? apa terkandung dlm anggak ani yang membulih penyakit yg belum ada penawarnya tu bulih di ubati dgn anggak..cmana caranya di ubati sma ada dirabus diminum aingnya or di ambil dna anggak atu di injek kah or apa? ish ish ish bilanya jadi mutant nauzubillah..tapi ada jua yg menjadikan nya sebagai binatang peliharaan masani...kalau dulu exotic pet ular, iguana, beruang koala or scorpion p sekarang udah menjadi trend urg kitani menjadikan anggak ,tokek or gecko sebagai pet durg. bagaimana pula dgn awda? kalau aku lah aku akan pelihara  beruang panda sebagai pet ku sal kekiyutan nya ditahap tinggi plus ia makan bamboo gnya ekekekekeke.  sekian catatan saya pada hari ini dari sehabat awda yg kiyut lagenda budak panda

holiday di k.k

Assalamualaikum hari ani akushare someof my holiday experience d k.k . I know it's abit bangas dah.but since aku mbuat blog baru ani syg jua kan nda di publish hmm. our flight to k.k is on 10 december 2010,it's 30-45 min journey by air asia. we departed from Brunei international airport at1 pm and arrived at kkia at 1.45.


setibanya dkkia kami menaiki teksi menuju ke bandaraya k.k dan terus ke tempat penginapan kami iaitu le'hotel yg bedekatan dgn kk centreponit.

permulaan baru

Asslamualaikum wbt...
 sesudah 3 tahun menyepi barutah ku aktif balik...blogku lama lupa ku paswordnya ekekeke, ok kenapa aku pilih legenda budak panda? mungkin aku rasa nama ani bleh membuat ia dikenali kerana sbelum ini org hanya mengetahui lagenda budak setan tapi blog ku lagenda budak panda dan budak panda tersebut adalah diriku ...kerana aku suka akan binatang tersebut yang sememang comel.

arh tempat kerja ku dulu pun aku dipanggil PANDA CHEF kerana perwatakan ku  hmpir sma dgn po dari kungfu panda dan digelaran itu tetap dalam ingatan. Dalam masa tiga tahun bnyk perkara pahit dan manis yang ku alami...seperti aku dpt kaja gov,, kena tipu oleh ex dan familynya, bercinta dan putus lagi, kawanku kawin p yang paling sedih sekali apabila keluarga kami kehilangan seseorang yg amat kami sayangi  ABD RASHID BIN MERAH ...seorang suami, ayah dan nini yg tercinta telah kembali ke rahmatullah pada 11 syaban 1432 bersamaan 23 july 2010 ..mudahan roh ayahanda sentiasa dilindungi dan rahmati ALLAH amin...